четвртак, 13. јануар 2011.

U tudjini-2...

Što se tiče za rabotu...Sve je toj Švaba namestil......Digneš se sobajle,ideš po štrase da sobereš djubre i pometeš...Onda ideš u rudnik...Sve dobiješ opremu...Otprilike kao kad ideš u štalu da rineš prikaj krave...Na glavu ti ture šljem,na njega sijalica,u ruku uzneš pijuk i lopatu i tepaš kao krtica...Kopaš  a onija što su završili treći razred voze mali voz sas godža vagončici...Tovare u njega i teraju napolje...A švaba samo turi ruke na d*pe i oka:

-Šnel !!!Šnel !!!

Kad završiš tuj izlegneš napolje,ono tamnina.Dojdeš do uličnu banderu i vidiš se kak'v si- na tebe samo oči i zubi beli...Sve ostalo crno.Najdeš u neku kantu m'lko artiju...Prebrišeš se i kreneš da prečistiš klozeti po kafane u tvoju štrase.Nemci mlogo vole da im je čisto.....
Ondak ideš u stan...Obanjaš se ...Pojedeš m'lko i legaš da spiješ......Nodje turiš na jastuk jer one su naj umorne......
Nema kojo...Mlogo je uredjeno u švapsko...Cel d'n rabotiš i takoj štediš na leba...Nema gde da izlegneš...Samo rabota i krevet...Tuj uštediš na obleklo-treba ti samo kombilizon za rabotu i pidžame za u krevet.
Takoj sam ja odguljal godinu d'na u švapsko i ne moga više nego napakujem onoj moje kuferče,podgovorim Stojana pa mi pa na voz pa nazad u naše selo.
Idemo si mi pred našu zadrugu da pijemo pivo i svirimo u dudučku.

Nauči što nisi znao:

(sobajle-ranom zorom;rineš-čistiš;prikaj-kod/pored;tepaš-udaraš;godža -mnogo;oka-viče;izlegneš-izadješ;tamnina-mrak;artiju-papir;Obanjaš-okupaš;turiš-staviš;Nema kojo-nema šta;obleklo-garderoba;kombilizon za rabotu-radno odelo;odgulja-naporno odradio;kuferče-putna torba/kofer;dudučku-vrsta frule)

Нема коментара:

Постави коментар